header image

«Η ΝΕΑ EUROBANK ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ»

11/06/2014
Ανοικτή επιστολή
«Η ΝΕΑ EUROBANK ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ»
4-6-14

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και η αποδέσμευσή της από τον πλειοψηφικό έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σηματοδοτεί το πέρασμα της Τράπεζας σε μια νέα εποχή.


Ανεξάρτητα από το πώς αξιολογεί ο καθένας μας την επαναφορά της Τράπεζας στον ιδιωτικό τομέα, είναι γεγονός πως ούτε η δημόσια, ούτε η ιδιωτική ιδιοκτησία μιας συστημικής Τράπεζας διασφαλίζουν σήμερα από μόνες τους την άσκηση βιώσιμου και επωφελούς για τους εργαζόμενους, την οικονομία και την κοινωνία management, αν δεν πληρούνται παράλληλα και μια σειρά από άλλες προϋποθέσεις.


Σε αυτή τη βάση, η Διοίκηση της Τράπεζας καλείται σήμερα να δώσει το στίγμα και τις απαντήσεις της απέναντι στις προκλήσεις της νέας εποχής. ‘Ενα νέο όραμα για την Τράπεζα και τους εργαζόμενους. ‘Ενα όραμα με ασφάλεια και προοπτική. ‘Ενα όραμα που να αφήνει οριστικά πίσω του νοοτροπίες και αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος.


Σήμερα η Eurobank διαθέτει ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση, ισχυρό στελεχιακό και ανθρώπινο δυναμικό, αξιόλογο δίκτυο με 2 καταξιωμένα εμπορικά σήματα (Eurobank και ΤΤ), σημαντικές συνέργιες και εξοικονομήσεις, υψηλό μερίδιο σε καταθέσεις και χορηγήσεις στην Ελλάδα και αξιόλογη παρουσία στη Ν.Α. Ευρώπη.


Είναι όμως γνωστό πως στις σημερινές συνθήκες η θέση, η φήμη και η προοπτική μιας Τράπεζας δεν εξαρτώνται μόνο από τα σχέδια βελτίωσης των δεικτών και της οργανικής της αναδιάταξης.


Εξαρτώνται κυρίως από την ανταπόκρισή της στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας για επενδύσεις με θετικό αναπτυξιακό πρόσημο και ουσιαστική κοινωνική συμβολή. Από την ανταπόκρισή της στις ανάγκες όχι μόνο των μετόχων, ημεδαπών ή αλλοδαπών, αλλά και των συμμετόχων της (εργαζόμενων, πελατών, τοπικών κοινωνιών) για σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση, με ουσιαστική συμμετοχή, διάλογο και διαφάνεια, με πλήρη εφαρμογή των αρχών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.


Προαπαιτούμενα όλων αυτών είναι :

  • η ανταπόκριση της Τράπεζας, με κοινωνική ευαισθησία και υπευθυνότητα, στον κύριο και ουσιαστικό της ρόλο του χρηματοδότη και στυλοβάτη της αναγκαίας αναπτυξιακής και κοινωνικής ανάταξης της χώρας
  • η πιστή τήρηση και η πλήρης εφαρμογή των εργασιακών κανόνων, των συλλογικών συμβάσεων και των θεσμών ισότιμου και ουσιαστικού διαλόγου.
  • η προστασία της απασχόλησης και η απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνιών και της νομοθεσίας για το χρόνο εργασίας.
  • η δημιουργία κλίματος ασφάλειας, ισότιμης μεταχείρισης και θετικής υποκίνησης για κάθε εργαζόμενο. Με διαφάνεια, ξεκάθαρους κανόνες και ουσιαστική βούληση για συνεχή βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας.
  • η συνεχής επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, με ενίσχυση της επιτελικής στήριξης της αρμόδιας Διεύθυνσης, με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα, με διασφάλιση της εξέλιξης και της προοπτικής του κάθε εργαζόμενου στην Τράπεζα
  • η εφαρμογή των (ήδη συμφωνημένων με τους Συλλόγους των Τραπεζών που απορροφήθηκαν) ενιαίων κανόνων και πλαισίων στις εργασιακές σχέσεις, χωρίς διακρίσεις, χωρίς πελατειακούς χειρισμούς ή επιλεκτικές μεθοδεύσεις.
  • η επεξεργασία νέων, κοινά αποδεκτών και διαφανών κανόνων για την αξιολόγηση και την ισότιμη ανάδειξη στελεχών, με συλλογικά, ποιοτικά και μακρόπνοα κριτήρια. ‘Οπως έδειξε και η διεθνής εμπειρία, αυτά είναι τα μόνα ικανά να διασφαλίσουν την Τράπεζα και τους πελάτες, υποκινώντας θετικά τους συναδέλφους, χωρίς το ριψοκίνδυνο και εξουθενωτικό κυνήγι των βραχύβιων ατομικών στόχων του παρελθόντος.
  • η τήρηση κανόνων ισοτιμίας και διαφάνειας στις αμοιβές, χωρίς παχυλές «επιβραβεύσεις» για λίγους, που πέραν της ανισότητας προκαλούν περισσότερα προβλήματα από όσα φιλοδοξούν να λύσουν.
  • η εγκαθίδρυση κλίματος ισότιμου, συστηματικού και ειλικρινούς διαλόγου με το σύνολο της συλλογικής εκπροσώπησης, με διάθεση επίλυσης των προβλημάτων και κάλυψης των αναγκών όλων των συναδέλφων. Αυτό θα διασφαλίσει την ομαλότητα των εργασιακών σχέσεων, που είναι απαραίτητο στοιχείο επιτυχούς μετάβασης της Τράπεζας στη νέα εποχή.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,


Η νέα εποχή που χαράζει για τη Eurobank πρέπει να συνθέσει τα καλύτερα στοιχεία από το παλιό και το νέο δυναμικό της. Να στηριχθεί στις καλύτερες πρακτικές του κλάδου, με σεβασμό στους εργαζόμενους, στην κοινωνία και στους θεσμούς. Να κάνει τη Eurobank πρότυπο Τράπεζας με αναπτυξιακές, κοινωνικές και ηθικές συντεταγμένες.


Προσωπικό μου στοίχημα ήταν και παραμένει η ουσιαστική ανασύνταξη, η στήριξη και η συμβολή του συνδικαλιστικού κινήματος του χώρου μας σε μια τέτοια προοπτική.


Η ενιαία έκφραση και συμπαράταξη όλων μας για να αναδείξουμε αποτελεσματικά και να λύσουμε τα προβλήματα των συναδέλφων μας. Ο ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος, χωρίς αποσπασματικές κραυγές εντυπωσιασμού, αλλά και χωρίς ένοχες σιωπές και υπόγειες μεθοδεύσεις, προκειμένου να γίνουμε αρεστοί.


Σε αναμονή των κατευθύνσεων της Διοίκησης για τη νέα πορεία της Τράπεζας, εμείς δεν εφησυχάζουμε.


Οφείλουμε, αντίθετα, να επαγρυπνούμε και να εργαζόμαστε :

  • για την ενότητα και την απαραίτητη ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο μας, ώστε να γίνει η αξιόπιστη φωνή και το στήριγμα για κάθε συνάδελφο,
  • για την πιστή τήρηση των συμφωνημένων και την αποτροπή επανεμφάνισης αποτυχημένων μεθοδεύσεων και συνταγών του χθές.



Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Σωτήρης Σαξώνης

Αν. Γενικός Γραμματέας & Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων-Συμβάσεων ΟΤΟΕ