header image

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΟΤΟΕ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

14/10/2012
ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΟΤΟΕ
ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ


Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ αποφάσισε να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενόψει των εξελίξεων που αφορούν στις συγχωνεύσεις Τραπεζών και στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίησή τους. Με βάση τη γενική θέση αρχής της ΟΤΟΕ, οι αναδιαρθρώσεις στον Τραπεζικό χώρο να υπακούουν σε έναν επιχειρησιακό και κοινωνικό σχεδιασμό και να είναι ενταγμένες στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών, καθώς και στην προστασία των θέσεων εργασίας και των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, η Εκτελεστική Γραμματεία αποφάσισε τα εξής:

  1. Να ζητηθούν συναντήσεις με τις Διοικήσεις των Τραπεζών ΕΘΝΙΚΗΣ, ALPHA BANK και ΠΕΙΡΑΙΩΣ, προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση της ΟΤΟΕ για τα συνολικά σχέδιά τους, αναφορικά με τις συγχωνεύσεις Τραπεζών, που έχουν δρομολογηθεί με τις Τράπεζες αυτές, καθώς και όσες άλλες ακολουθήσουν.
  2. Να ζητηθούν συναντήσεις με τα Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, προκειμένου να ζητηθεί η παρέμβασή τους, ώστε η ανακεφαλαιοποίηση να επεκταθεί και να συμπεριλάβει και τις υπόλοιπες τράπεζες που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως συστημικές.
  3. Να ζητηθεί η συμμετοχή της ΟΤΟΕ και των επιμέρους αντίστοιχων σωματείων στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, ενόψει των συγχωνεύσεων τραπεζών από την αρχή και σε όλα τα στάδια που θα ακολουθήσουν, μέχρι την ολοκλήρωσή τους δεδομένου ότι η συνδικαλιστική εκπροσώπηση επιβάλλεται ως θεμιτή και νόμιμη για όλα τα ζητήματα που αφορούν στους εργαζόμενους.

Η ΟΤΟΕ θεωρεί, ότι η περίοδος αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα, την Ελληνική κοινωνία, τις Τράπεζες και τους εργαζόμενους και απαιτείται ετοιμότητα, ενεργοποίηση και συνεργασία όλων των θεσμικών, πολιτικών, κοινωνικών, επιχειρηματικών και συνδικαλιστικών παραγόντων, για την αντιμετώπιση της κατάστασης με όρους που θα διασφαλίζουν θετικά αποτελέσματα, με βασικά κριτήρια τη Χώρα και τη Κοινωνία.