header image

Μαύρη Βίβλος

                                                        Απρίλιος 2004

ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ

Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας έχουν διαχρονική αξία για το κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων. Βασικό συστατικό στοιχείο της ιστορικής διαδρομής της Ομοσπονδίας μας είναι οι αγώνες και οι προσπάθειες που καταβάλαμε οι εργαζόμενοι σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες, για να διαμορφώσουμε ένα αξιοπρεπές πλαίσιο εργασιακού περιβάλλοντος και αμειβόμενης εργασίας.

Οι μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια στη λειτουργία της οικονομίας – δίχως την ύπαρξη διαδικασιών ομαλής μετάβασης στη νέα κατάσταση και συνειδητής συμμετοχής των πολλών – διαμόρφωσαν την ελίτ των λίγων, που αμφισβητούν πια σήμερα κάθε θεωρούμενη από τον κόσμο της εργασίας σταθερή αξία.

Η μεν άποψη «διατήρηση κεκτημένου δικαιώματος» μόνο με ειρωνεία αντιμετωπίζεται, ο δε φορέας αυτής ως αρτηριοσκληρωτικός τύπος, που έρχεται από το παρελθόν.

Προς επίρρωση των πιο πάνω έρχονται οι απόψεις σημαντικών οικονομικών παραγόντων, οι οποίες επικροτούν τη σφιχτή οικονομική πολιτική με τις πολύ χαμηλές αυξήσεις, και θέλουν να μας πείσουν ότι αυτές δεν έφεραν τεράστια κέρδη στις τράπεζές τους, αλλά ότι κερδίσαμε οι εργαζόμενοι. Δεχόμαστε μάλιστα και παραινέσεις να μην έχουμε «τρελές απαιτήσεις», ζητώντας συμμετοχή των εργαζομένων στα κέρδη της παραγωγής. Να μην είμαστε παράλογοι, απαιτώντας σύγκλιση της αγοραστικής δύναμης των μισθών μας με εκείνη των συναδέλφων μας της υπόλοιπης Ευρώπης.

Άραγε ο λαός μας (και μέσα σ’ αυτόν οι εργαζόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι) κάναμε τόσες θυσίες για την ΟΝΕ και τα υπόλοιπα μεγαλόπνοα, χωρίς να έχουμε μερίδιο στην επιτυχία;

Τελικά, οι κύριοι εργοδότες δε θέλουν τα πολλά, τα θέλουν ΟΛΑ.

Είναι σήμερα σαφές, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ότι ο κλάδος μας δέχεται ανηλεή επίθεση.

 

Οι εργοδότες – με μοναδικό στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους (άραγε έχει οροφή η απαίτησή τους;) – έχουν επιδοθεί σε συνολική αμφισβήτηση των υποχρεώσεών τους απέναντι στους εργαζόμενους, είτε αυτό αφορά στις ήδη κατοχυρωμένες Σ.Σ.Ε. προηγούμενων ετών, είτε και σ’ αυτή ακόμη την Εργατική Νομοθεσία.

Καταγγέλλονται καθημερινά οι προσπάθειες των «αξιοπρεπέστατων» τραπεζιτών να εκμεταλλευτούν τους εργαζόμενους:

  • Θέλουν να μην καταβάλλουν τις αμοιβές που προβλέπονται από το Ενιαίο Μισθολόγιο,
  • Θέλουν να μην αναγνωρίζουν τα κοινωνικά επιδόματα,
  • Θέλουν να μην αναγνωρίζουν το επιστημονικό επίδομα, το χρονοεπίδομα κ.α.
  • Θέλουν να επωφελούνται από χιλιάδες απλήρωτες ώρες υπερωριακής απασχόλησης,
  • Θέλουν να επιδίδονται σε επικερδείς – ως φαίνεται – μορφές επένδυσης, όπως η τρομοκρατία, ο εκφοβισμός, η φίμωση, η κλοπή δεδουλευμένων, η «μαύρη» εργασία.

Καλοσχεδιασμένα προϊόντα με σίγουρη απόδοση.

Για να πετύχουν στους σκοπούς τους οι εργοδότες έχουν κάνει σύμμαχο και υπηρέτη την Κυβέρνηση. Δεν έχουν υπολογίσει, όμως, σωστά τη δύναμη των εργαζόμενων. Τους επιφυλάσσουμε εκπλήξεις.

Φυσικοί μας σύμμαχοι είναι η μεγάλη ομάδα των καταναλωτών.

ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ :

  • Σε ποιές τράπεζες εμπιστεύονται τα χρήματά τους.
  • Ποιές τράπεζες κλέβουν τους εργαζόμενους.
  • Ποιοί τραπεζίτες λειτουργούν ως «κουρσάροι» στην ελληνική κοινωνία.

ΕΜΕΙΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ και ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ.

Διαμορφώνουμε τη Μαύρη Βίβλο των τραπεζών. Θέση σ’ αυτή έχουν όλοι εκείνοι που θεωρούν, ότι μπορούν να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και να κερδοσκοπούν ανέξοδα.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ έτσι κι αλλιώς ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟΣ.

ΑΠ’ ΑΥΤΟΝ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ.

Κάποιες απόψεις που ακούγονται τελευταία και φορτώνουν τις συμπεριφορές των εργοδοτών σε κάποια ταλαίπωρα στελέχη, παίζουν συνειδητά το ρόλο του «Δούρειου Ίππου».

Τους καλούμε να αναθεωρήσουν και να έρθουν μαζί μας, διαφορετικά θα μείνουν οι γνωστοί λίγοι, στην υπηρεσία του εργοδότη.

 

Σαξώνης Σωτήρης